NOVOSTI
In memoriam Alojz Petrović

Još jedna tužna vijest neugodno nas je iznenadila, preminuo je naš bivši član, reprezentativac legendarne reprezentacije Jugoslavije i dvostruki olimpijac Alojz Petrović.

Rođen u Čepinu 1936. godine, gimnastičku karijeru započeo je u tadašnjem Partizanu Osijek, a 1955. prelazi u naše društvo, tada Partizan- društvo za tjelesni odgoj Zagreb 1, kasnije GD "Zagreb". Uskoro se odlično uklopio među zagrebačke gimnastičare (Čaklec, Jurjević, Šešić, Furlan, Markulin i dr.) koji su zajedno sa slovenskim gimnastičarima sačinjavali jezgru moćne reprezentacije Jugoslavije predvođene Miroslavom Cerarom.

Uskoro počinje postizati zapažene rezultate i nametnuti se kao standardni reprezentativac, 1961. osvaja 4.mjesto na EP u Luxemburgu u višeboju što je još uvijek najbolji hrvatski rezultat u toj disciplini, 1963. na Mediteranskim igrama u Napulju osvaja dva srebra, a kruna karijere su nastup za reprezentaciju Europe protiv Japana te nastupi na OI Rim 1960. te OI Tokijo 1964.

Brojni bivši sportaši te vodstvo našeg društva oprostili su se od ovog velikog čovjeka i sportaša na zagrebačkom krematoriju 13.09. 2021., a o veličini Alojza Petrovića dovoljno govori podatak da je na ispraćaju bio i legendarni Cerar.

Alojz Petrović izdao je 2020.god. izdao vrijednu knjigu memoara "Gimnastički put od Osijeka, preko Zagreba do Tokija", a u lipnju ove godine HGS mu je uručio nagradu za životno djelo.

Uz naše brojne velikane u sjećanju nam ostaje i Alojz Petrović, još jedan uzor vrhunskog sportaša i čovjeka u kojeg se trebaju ugledati naše mlade generacije, neka mu je laka hrvatska zemlja!

Povratak